Apostelhoeve (wijnexcursie Vinaventura)

Wandelen (zie mijn wandelweblog) en wijnexcursies vind ik erg leuk, en kun je prima combineren. Dat ondervond ik onlangs ook bij Vinaventura. Een prachtige wandeling door Zuid-Limburg, met bezoek aan de Apostelhoeve en luxe lunch bij Château Neercanne zorgde voor een mooie wijnervaring met lange afdronk (om de tekst op haar website maar te citeren 😉 ). In dit blog een uiteenzetting van deze excursie en (eerst) nog wat wijn&spijs&slaap-tips.

Wanneer je dit blog ook leest, je zult je het nog herinneren hoe hartje zomer 2021 de neerslaghoeveelheden in m.n. Zuid-Limburg zo hoog waren dan riviertjes veranderden in kolkende massa’s en de grote rivier (de Maas) ook buiten zijn oever trad en diverse stadsdelen en dorpen geëvacueerd moesten worden. Zo ook twee stadsdelen in Maastricht daags voor wij vertrokken. We hebben echt tot het laatst gewacht en zijn vrijdags pas later op de dag – toen we ook al wisten dat de geëvacueerden in Maastricht naar, gelukkig voor hen, droge huizen terug konden – naar Maastricht vertrokken.
Gelukkig viel het in de stad alles mee, enkele kelders nabij de Maas waren wel volgelopen, maar verder was/leek alles er normaal.

Voordat ik naar de excursie ga, eerst nog even een slaap een dinertip. Wij sliepen in B&B Het Harlekijntje in het Kommelkwartier. Op Booking staat dat het 1,5km van ’t centrum ligt, maar in werkelijkheid is dit nog geen 500m van ’t Vrijthof gelegen hoor. En met heerlijke bedden, mooie kamer, een heel goed ontbijt en (zonet nieuw geïnstalleerde) airco een aanrader om te verblijven bij een bezoek aan het mooie Maastricht. We hebben vrijdag gedineerd bij Bas Lenoire’s restaurant Vino&Friends. Voor liefhebbers van goede Italiaans eten en wijn echt een must om te beleven, en de voortreffelijke bediening zal zorgen voor een onvergetelijke avond. De groenten komen er uit eigen moestuin; nog geen eigen wijn, maar komt eraan (de wijnstokken op zijn wijngoed zijn nu nog te jong). En tot slot nog de tip voor de echte wijnliefhebbers: vraag of je even een kijkje en de wijnkelder van Vino&Friends mag nemen 🙂 .

Op zaterdag de wijnexcursie. Met Els Groot van Vinaventura, die vele wijnexcursie in Nederland en wijnreizen daarbuiten aanbiedt. Deze excursie had ik initieel gekozen omdat je bij de Apostelhoeve niet zo maar binnenkomt voor een excursie of proeverij, en met daarbij een lunch bij het exclusieve Château Neercanne, maakte de luxe beleving compleet. Maar gelukkig was de kleding niet luxe, maar een wandeloutfit. Immers moest er ook gewandeld worden. Een prachtige wandeling was het overigens. De start was met koffie en verse vlaai nabij de Apostelhoeve. De wandeling ging over, ondanks de vele regen van de afgelopen week, prima begaanbare paden. We liepen via de Jeker watermolen, over de Pietersberg, door de ENCI groeve en door Kanne (BE). Zo kwamen we uit bij Chateau Neercanne. Hier kregen we behalve de luxe lunch met goede Nederlandse en Belgische wijn ook nog een korte rondleiding. Daarna nog een klein stukje lopen terug naar de Apostelhoeve voor een rondleiding. Ondanks de iets te enthousiaste gids aldaar – om de door hem gedeelde wijnkennis te volgen moest je toch wel een behoorlijk wijnbouw en vinificatie kennis bezitten – was de rondleiding (voor mij) interessant. Ik was vooral onder de indruk van de enorme wijnpers en de nog imposantere (en heel dure) oogstmachine. Aansluiten een proeverij met de Auxerrois, Riesling en Pinot Gris. Goede wijnen, maar kopen gaat al niet meer: de wijnen van de Apostelhoeve zijn volgens mij al uitverkocht voordat ze gebotteld worden…

Al met al een een heerlijk wijn-weekend Maastricht met een zoals gezegd een lange afdronk. De wijnexcursie op deze manier geboekt was voor herhaling vatbaar en een aanrader om te doen. Als stel, maar ook zeker als individu om zo met andere wijnliefhebbers het samen te beleven en je nergens zorgen over te hoeven maken, omdat Els Groot het prima voor je organiseert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.