Moezel

Moezel, zoete witte meuk!? Das war einmal. Inmiddels wordt meer dan 50% droge witte wijn van hoofdzakelijk Riesling geproduceerd. En de steile hellingen direct langs de moezel staan vol met wijnranken. Nou ja, dit kun je allemaal in een wijnboekje ook lezen. Maar dit echt zien en ervaren is zeer aan te raden voor een (korte) vakantie op niet al te ver rijden van Nederland. Wij verbleven een midweek op het Landalpark Mont Royal. Hiervanuit maakten we de nodige wandelingen, maar maakten ook een paar wijnstops.

De eerste wijnexcursie ging naar Traben-Trarbach, waar we de wijnkelders bezochten. Deze inmense kelders onder een groot deel van de stad waren indrukwekkend om te zien en mee te maken, zie https://www.unterwelt-ausflug.de/stadsdeel-trarbach.htm voor meer informatie en openingstijden.

Onze wandeling de volgende dag ging naar het wijndorp Kröv. De wandeling ging door het bos en tussen de wijnranken door. Het dorp leek die dinsdagochtend uitgestorven. We liepen via het wijn-leer-pad terug de berg op naar het Landal park.

Vanuit Traben-Trarbach is het een flink stuk rijden of fietsen langs de krongkelende Moezel naar het bekend Bernkastel-Kues. Maar wij liepen er nagenoeg rechtdoor heen. Een wandeling van zo’n 1,5 a 2 uur met een hoogteverschil van enkele honderden meters: prima te doen. Natuurlijk een erg toeristische bedoeling in Bernkastel-Keus, maar we zijn er geweest!

In Traben bezochten we ook nog het vinorellum van Weingut Axel Emert. Een leuk ondergronds wijnmuseumpje (gratis toegankelijk) en de mogelijkheid tot proeven van hun wijnen (en kopen uiteraard). Ook kwamen we tijdens een wandeling door Trarbach langs Weingut Storck. De vrouw ontving ons super vriendelijk en liet ons met trots proeven wat wij wilden. Gelukkig konden deze wijnen ons zeker bekoren, vooral de Riesling Spätlese Trocken 2017 block uit in zijn frisheid. Daarvan hebben we dan ook enkele flessen gekocht.

We sloten ons bezoek aan de Moezel in (luxe) stijl af met een bezoek aan Markus Moliter. Hier deed ik een proeverij waarbij je negen wijnen kunt kiezen, of je laten adviseren, te proeven. Hierbij werd veel verteld over het wijnmaken en vooral de verschillende wijngaarden (Lagen) van Markus Moliter verspreid langs de Moezel. En wat deze Lagen met de kwaliteit van de wijnen doet. Het waren de 2017 Schiefersteil en 2017 Alte Reden Mosel die me goed bevielen. De eerste blinkt uit in frisse zuren, de Alte reben duidelijk iets complexer. Beide wijnen kunnen nog prima even bewaard blijven, wat ik dan ook doe (zie mijn blog over wijn bewaren). Daarnaast ook nog complexere, maar ook veel duurdere wijnen mogen proeven. Vooral de Eiswein was helder, zuiver, zoet maar toch ook fris door de nog aanwezig zuren.

Een gedachte over “Moezel

  1. Pingback: Ahr vs Nahe | WijnWeblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.