Bourgogne

Begin september 2019 bezochten we op de terugweg vanuit de Franse Alpen de Bourgogne. We stonden 3 nachten op de camping in Meursault. Op de camping hebben we twee dagen fietsen gehuurd, zodat we niet alle geproefde wijn direct moesten uitspugen.

De eerste avond aten we in het centrumpje van Meursault bij Les Arts. Het eten was prima, en niet duur (17 of 25 EUR voor drie gangen), de huiswijn per glas kost ook niet veel, maar waren niet van hoge kwaliteit. Per fles is aan te raden, betaalbaar en veelal per fles van 375ml te bestellen.

De volgende dag bezochten we Chateau Pommard en Chateau Meursault. Pommard was een prachtig en luxe chateau met een eigen clos van enkele ha. Ook in de buurt hebben uiteraard nog enkele percelen in bezit. De geproefde wijnen waren van hoge kwaliteit en daar was de prijs ook naar. Van 30 tot 125 EUR per fles. Bij Chateau Meursault konden we niet direct terecht, dus is aan te raden om te reserveren. Maar gelukkig was er eind van de middag nog een plekje vrij in de Engelstalige rondleiding door de kelders van het chateau. Daarna kozen wij voor de uitgebreide proeverij van 9 wijnen, met hierin vier 1er cru’s en één grand cru. Prima wijnen geproefd, vooral de Corton Grand Cru 2014 (rood) en de Meursault Perrières Premier Cru 2015 (wit) kwamen bij mij het beste uit de bus. De prijzen van resp 105 en 79 EUR per fles vond ik iets te gek om er een flesje van mee naar huis te nemen. Wat wel leuk en attent was bij Meursault is dat je je proefglas met logo mee naar huis mag nemen.

De derde dag weer de fiets gepakt en een stuk verder gefietst dan gisteren, bij elkaar zo’n 50a60km. We volgden de Voie Verte fietsroute naar Santenay. In Santeney bezochten we Mestre Père et Fils, gelegen aan het plein central in het dorp. Hier proefden we een aantal interessante wijnen. De witte Santenay Clos Faubard 1er Cru en Santenay Passe-Temps, beiden uit 2017, waren goed. De eerste vooral met het romige dat je van een Chardonnay verwacht, en tweede juist iets frisser. En met EUR 25,- een betaalbare 1er cru (in ieder geval een stuk betaalbaarder dan noordelijker in de Bourgogne). De rode wijnen van dit wijnhuis konden me iets minder bekoren, allemaal iets te licht naar mijn smaak. Al verwacht ik van de 2017 van het perceel in Aloxe-Corton een mooie volle Pinot Noir met zachtere tannines, wanneer deze nog een jaar of 5 rijpt op de fles. Om deze reden er dan ook maar een paar van gekocht (a EUR26 van de fles).

Na deze tussenstop vervolgden we onze fietstocht naar Mercurey. TIP fiets oostelijke route via Chagny en Rully, en niet via de westelijke route. Wij deden dat laatste heen wel, en dat waren veel hoogtemeters of soms onverharde paden. In Mercurey bezochten we op aanraden van vrienden van ons Caveau di Vin Mercurey. Hier kun je 85% van de wijnen uit Mercurey proeven, en kopen voor zelfde geld als op de domeinen zelf. Je leent daar een chipkaart die je op laat waarderen, en dan kun je van 64 wijnen een bodempje of net iets meer tappen. Kost steeds 1a2 EUR, afhankelijk van welke wijn. Wij begonnen met 10 EUR, maar omdat er een paar flessen gewisseld werden in de automaten mochten we drie het overschot kostenloos proeven. Na proeven van een wijn of zeven twijfelden we. Maar een tientje kon nog wel. Maar ons wijnenthousiasme werd door de uitbater gewaardeerd met een saldo van iets meer dan de gegeven 10 EUR. Totaal bijna 20 wijnen geproefd, en dat is best zwaar; zeker als je het meeste doorslikt. Het gaat te ver ze allemaal te noemen, maar de verrassingen waren toch wel de Clos du Roy 1er Cru van Domaine Chanzy (EUR24) en Roc Blanc van Chateau De Santeney. Bij rood nog meer verrassing, vooral in prijs kwaliteit. De 1er Cru van La Chassière 2014 van Domaine Narjoux-Norman was verrassend goed voor een prijs(je) van 15EUR bijvoorbeeld. Het zal je niet verbazen dat ik de volgende dag nog even met auto teruggereden ben om wat flessen in te slaan. De wijnen Antonin Rodet hebben we overigens niet geproefd, die kopen we wel bij de AH ;). We zijn overigens nog wel langs het wijndomein van Antonin Rodet in Mercurey gefietst. Na dit bezoek eerst bij de plaatselijke bakker een pizzasnack en broodje gekocht, want er moets wel wat eten in voordat we het hele stuk weer terug konden fietsen (wel via de kortere/betere route nu gelukkig)…

De volgende dag bezochten we Beaune. Het hospice zelf zijn we niet in geweest. Helaas was de wine cellar tour bij Cellar Cabiote die we wilden doen al volgeboekt. Dus hielden we het bij een lunch en stadswandeling. Overigens kwamen we daarbij nog wel een alternatief voor de cellar tour tegen: http://www.marcheauxvins.com/. Waar je een korte tour door kelders kunt maken en dan naar believen wijn kunt proeven (lees: verschillende pakketten voor verschillende prijzen). Op de weg naar terug naar het noorden, naar Nederland dus, stopten we nog bij de kaasfabriek in Brochon (nabij Gevrey Chambertin). Daar hebben we nog een proeverij van 5 kazen gedaan, voordat we doorreden naar huis.

 

DUS/TIPS

  • voor betaalbare wijnen moet je in het Zuiden van de Bourgogne zijn
  • bezoek caveau di Vin Mercurey, prima concept!
  • huur een fiets (of beter: neem die mee want fietshuur is bij commerciele verhuurders wel aan de prijs)
  • ga op de terugweg langs bij bij de kaasfabriek nabij Gevrey Charbertin, en sla dit alleen over als je niet van kaas houdt

 

 

Een gedachte over “Bourgogne

  1. Pingback: Veneto – Valpolicella, Soave, Verona en Venetië | WijnWeblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.