Vuelta, Spanje in twee delen

In het najaar van 2019 volgde ik bij De Eerste Soester Wijnschool (Smaak van Wijn https://www.smaakvanwijn.com/) een wijncursus over Spanje. In twee avonden werd ik in deze cursus door de wijngebieden in Spanje geleid. Eerst West-Spanje, en in de tweede les Oost Spanje.

In de eerste les startte in het noord Westen. Met een frisse Albariño, hoog in zijn zuren uiteraard. Een (rode) wijn van de mencia druif had ik nog niet eerder geproefd. Was niet helemaal mijn wijn, te strak en niet in balans vond ik. De verdejo uit de Rueda was een prima wijn. De wijnen van wijnfabriek Felix-Solis uit La Mancha, van deels internationale druiven, vielen wat tegen: kwamen uit de categorie: simpele borrelwijn. We sloten de les in het zuidwesten af met Sherry’s. De beendroge Manzanilla van La Guita was mij te wrang, maar de zoete PX kon me wel bekoren (moet je echt van houden…donkerbruine stroop met aroma’s van chocolade en rozijnen!).
Het was een leerzame les, alleen over de hoogste berg van het vaste land Spanje had ik nog wat toe te voegen, maar dat kwam omdat ik erop gestaan heb. Zie mijn blog
https://gpswandelingen.wordpress.com/2012/05/24/5-dagwandelingen-in-de-alpujarras/ hierover.

De tweede les lag de focus op de oostelijke helft van Spanje. We startten met een Cava uit Penedès. Een mooie en goede start, maar de tweede wijn verrastte me direct. Een Chardonnay uit de Penedès van Jean Leon. Deze wijn is stevig aan de prijs met 25EUR, maar dat proefde je er ook wel aan af. Een mooie volle Chardonnay, 6 maanden sur lie op hout gerijpt, met de kenmerken van de volle Chardonnay uit de Bourgogne maar omdat ie net iets zuurder was dan zo’n Chardonnay lekker doordrinkbaar. Ook proefden we verschillend Tempranillo’s en Garnacha’s of n blend daarvan met geen tot lange houtrijping (gran reserva). De meeste indruk maakte de Rioja Gran Reserva van Coto Imaz uit 2012. Een volle stevige wijn met rijpe tannine. Wel aan te raden om ‘m eerst goed te laten ademen, pas dan ruik je meer dan alleen hout in je glas. Daanaast nog verschillende witte wijnen can chardonnay, viura en macabeo mogen proeven, en tot slot een mooie Moscatel van Miguel Torres.

 

Trouwens vanaf volgend jaar zal de Soester Wijnschool deze Spanje cursus uit te breiden met een extra lesavond over Portugal.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.