Lekker Wijntje

Een veel gehoorde uitspraak op feestjes en in de kroeg: “lekker wijntje”. En zeg het zelf ook nog wel eens uit gewoonte, maar toch steeds minder. En zou het eigenlijk helemaal niet meer moeten (en mogen zeggen). Enerzijds is wijn een prachtig product waar veel noeste arbeid en aandacht naar uitgaat voor het de fles in gaat, en zelfs in de fles nog met zorg behandeld en bewaard wordt. Het verkleinwoord “tje” doet dan wel erg veel afbreuk aan al dit werk en aandacht. Aan de andere kant, als je een proefhoeveelheid krijgt zou je wat mij betreft wel van wijntje mogen spreken, maar dan niet vanwege de wijn, maar vanwege de hoeveelheid.

En dan lekker. Voordat ik me nader verdiepte in het product wijn was een wijn lekker of niet, maar als je wijn leert proeven ga je het ook beter waarderen, en het product waarderen op zijn kleur, geur en smaak. Dit maakt het een stuk leuker, maar niet altijd makkelijker. Zo proefde ik laatst een Nederlandse rode wijn en mijn vrouw vroeg wat ik ervan vond. In mijn antwoord beschreef ik aroma’s, smaakintensiteit, balans en afdronk; met als oordeel dat het echt knap is dat ze in het Nederlandse klimaat een dergelijke rode wijn al kunnen maken. Maar op de vraag “maar vind je ‘m ook lekker?” kon ik toen niet direct een antwoord geven. Dus de les die ik er voor mezelf uit trok: leuk en leerzaam om wijn aandachtig te proeven, maar vergeet ook niet ervan te genieten!

EN o ja tot slot nog even een andere bron aanhalen, die meldt dat je nooit wijnTJE mag zeggen. “Niet van echte WIJN, niet van best wel aardige wijn. Zelfs als de wijn van erbarmelijke kwaliteit is, zeg ook dan nooit wijntTJE. Zelfs niet van het tenenkrommende bocht dat u bij die verkeerde kennissen krijgt. Want wie `wijntje` zegt, schenkt zelden iets fatsoenlijks. Ergens heeft een wijnboer een jaar aan dat glas wijn gewerkt. Goed, in veel gevallen krijg je de indruk dat de wijnboer niet veel meer aan z`n oogst heeft gedaan dan de cheque van de importeur naar de bank brengen, maar u snapt het idee. Een jaar werk noem je niet wijntje. Bocht, uilenzeik, ouwedweilensop – allemaal prima, maar niet wijntje”. (bron: mywinebutler, 2002).  Of je dat ook vind, laat ik lekker aan jou.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.