Zoals je elders op dit blog al kunt lezen onbrak de tijd vaak om een keer een wijncursus te gaan doen. Maar toen ik een jaartje iet kon sporten had ik opeens tijd zat. En na het doen van SDEN2 had ik de smaak te pakken en wilde ik meer van wijn weten, dus heb ik ook SDEN3 gevolgd. Voor beide opleidingen heb ik ook het examen bij de wijnacademie, met een mooi cijfer, gehaald!
SDEN2 heb ik gedaan bij vin de la femme (vindelafemme.nl). De cursus wordt gegeven Veendendaal, op de locaties van Heeren van de Wijn. De cursusleidster, Esther, is een bevlogen vinologe die met veel enthousiasme heel veel kennis over wijn en wijngebieden met je deelt. Veel meer kennis dan je voor het SDEN2 examen hoeft te weten overigens. Maar dat geeft niet, al zorgde het bij mij wel dat ik SDEN3 dus ook wilde gaan doen. De lessen zijn in kleine groepen (ongeveer 8 personen), wat erg fijn is voor interactie en gelegenheid voor vragen en een (wijn)geintje tussendoor.
SDEN3 volgde ik via het Wijninstituut op locatie Wageningen. Deze cursussen zijn wat professioneler opgezet dan vindelafemme, maar dat hoeft niet per se een voordeel te zijn. Je hebt ook grotere groepen en er blijft minder wijn over na de les om mee naar huis te nemen. Achteraf vond ik de kleinere groep bij SDEN2 fijner, maar dat doet niets af aan de kwaliteit van de les van beide instellingen. Beide zeer goed.
De examens voor SDEN2 en SDEN3 heb via de wijnacademie gedaan. Dit omdat deze in Maarn zit, en dat dus beduidend dichterbij is dan wanneer je het via het wijninstituut doet. Het doen van het examen was best spannend. Net als in de studietijd weer in een sporthal op een van de genummerde tafels je examen maken. Groot verschil is wel dat er nu ook glazen gevuld met wijn op je tafel stonden 🙂 Overigens moet je bij SDEN3 ook nog 2 van de 6 wijnen goed hebben om te slagen. Maar dat is wel te doen hoor.

EXAMEN & LEERTIPS SDEN2 en SDEN3
- lees de stof van de les van te voren een keer door, en na de les nog een keer. Zo onthoud je het best goed (vroeger op school deed ik dat nooit hoor, maar in de wijncursus wel 😉
- maak als dat voor jou fijn werkt een schematisch samenvatting van per appelatie de soort wijn, de normaliter gebruikte druiven en kenmerken van de wijn en streek. Is fijn om te leren, maar ook handig overzicht om er nog een bij te pakken.
OF – scheelt je veel werk – je kunt dit overzicht in Excel voor slechts 5,50 EUR ook downloaden uit de webshop van JeDeWijn. - oefen met examens. Zoek de foute of twijfelvragen op in je boek. Achter in je boek staat een representatief examen (bij mij kwamen er een aantal vragen letterlijk terug. Daarnaast kun je via https://www.wijninstituut.nl/oefenexamens ook goede examens oefenen. Als je google’d op SDEN wijnexamens vind je nog veel meer, maar ik ben daar geen echt goede/representatieve oefenvragen bij tegengekomen.
- oefen met blind proeven door 2 (of 3) wijnen naast elkaar te laten inschenken door een familielid die weet welke in welk glas zit. Bijvoorbeeld: een Pinot Noir naast een Beaujolais of een Pinot Blanc naast een Chardonnay
- gebruik de SDEN3 e-learning tool van Stichting Platform dranken op https://elearning.stichtingplatformdranken.nl/ikweetveelvanwijn om de gebieden te oefenen (voor SDEN2 is er een aparte e-learning tool, en kun je die van SDEN3 ook gebruiken door de gebieden die je niet hoeft te kennen te negeren)
- op je examen, als de vragen nog dicht zitten, en de glazen al op tafel staan. Begin vast met analyseren van kleur en geur, als examen begint proef ze dan voordat je de antwoorden bekijkt. En als de druif/wijn die je denkt dat in je glas zit bij de antwoorden staat kies die dan ook (ga niet twijfelen/wijzigen bij zien antwoorden…heb ik slechte ervaring mee 😦 ).
- heel belangrijk: kijk op site van sden naar de laatste versie van de eindtermen (wat je moet weten) en de wijnlijsten (welke wijnen/druiven je in je glas kunt krijgen – LET OP dit zijn ze niet allemaal waar je wel de (druiven)kenmerken van moet kennen).
Pingback: Vinologenopleiding | WijnWeblog