Wijnbladen en boeken

Als wijnliefhebber kun je het bij alleen wijn drinken houden natuurlijk. Niet mis mee. Of* je kunt er ook veel over lezen. Van leuke en lichtvoetig tot zware (technische) materie. In deze blog wat tips over wijntijdschriften en boeken.
*”Of”? Ik kan “En” ook aanbevelen. Lees op je gemak een wijntijdschrift of boekje met een mooi glas wijn erbij. 

Ikzelf ben geabonneerd op de volgende wijnbladen:

Perswijn. Toch wel een must voor wijnliefhebber en kenner om hier geabonneerd op te zijn. Interessante artikelen en veel proefnotities. Ook krijg je toegang tot en/of korting op bepaalde wijn evenementen als abonnee.
Maar ik heb er nog nooit gebruik van gemaakt…ook omdat deze evenementen vaak op maandag in Amsterdam e.o. plaatsvinden.

Daarnaast heb ik een abonnement op WineLife. Een iets toegankelijker blad voor de wijnliefhebber met minder wijnkennis. Leukste vind ik de artikelen in categorie WINE+TRAVEL, daarvan krijg je altijd zin in vakantie van!

Meer wijnbladen begin ik niet aan. Als je artikelen lees wil je nl wijn gaan kopen en erger nog het wijngebied bezoeken. Tijd en geld ontbreekt…

De wel bekende Hamersmagids van AH ben ik niet de grootste  van, maar neem de kleine Hamersma ieder halfjaar wel (gratis bij 3 flessen in de bonus) mee hoor. Toch wel even leuk om te lezen.


En er zijn natuurlijk veel boeken over wijn te vinden. Ik heb er inmiddels enkele, hier dan ook enkele tips/recensies:

 • het SDEN3 cursusboek “Ik weet veel van wijn“; onder andere hier verkrijgbaar
  ik vind het een zeer prettig (door)leesbaar cursusboek, die je niet meer en niet minder dan je voor het SDEN3 examen moet weten bijbrengt. Alleen het wijn-spijs hoofdstuk proberen ze met een gerecht->wijn keuze schema te verduidelijken, maar dit schema is niet consequent en erg verwarrend.
  Geldt evenzo voor het cursusboek voor SDEN2. Daarover gesproken dit is het boek “Ik weet meer van wijn“, ook oa via stichtingplatformdranken te verkrijgen. Ook het SDEN1 boekje “Ik weet van wijn” heb ik ooit aangeschaft. Klein boekje met wat basic wijninfo. Maar wel leuk om cadeau te doen gezien het kleine prijsje. 
 • in “Wijn voor Dummy’s“, van de bekende serie “Voor Dummies” staat best veel en gedetailleerde informatie over wijn en wijngebieden. Nu ontbreken er ook wel wat belangrijke wijngebieden in het boek, terwijl enkele onbekende en onbeduidendere wijngebieden wel beschreven worden. Maar ach, blijft leuk en makkelijk te lezen. Overigens heb ik nog een erg oude uitgave van dit boek (5e editie uit 2012).
 • Wine Folley Masterclass staat ook in mijn kast. En voor wijnkennis en naslag staat ie daar prima, al zijn er genoeg wijnkenners die vinden dat je ‘m ook moet laten staan en niet raadplegen. De ‘basisfeiten over wijn’ worden soms erg simplistisch en soms te kort door de bocht en soms voor een leek onbegrijpelijk uitgelegd. De hoofdstukken over de druiven vind ik wel leuk voor naslag, al ben ik het niet met alle kenmerken eens. Wijnlanden zijn vaak te beperkt en summier beschreven. Al met al sluit ik me toch een beetje bij menig wijnkenner aan: leuk voor in de kast en ik haal ‘m er stiekum af en toe uit.
 • Het nieuwe proefboek (Peter Klosse) is een klassieker voor wijn en spijs, en werd me getipt door de SDEN3 docent. Wel pas na de cursus lezen, was het dringende advies. Het eerste en grootste deel van dit boek gaat over de smaak van gerechten. Deel 2 smaak van dranken, naast wijn ook van water, thee, koffie en bier is erg informatief, leest goed weg en ook fijn om naast wijn ook eens over andere dranken die ik geregeld nuttig te lezen. Deel 3, over drank en spijs, is natuurlijk het interessantst. Voor je eraan begint, het is n pittig en dik boek, maar voor de spijsprofessional een must om te kennen en toe te passen lijkt me. En voor je er aan begint, weet dat je na dit boek vindt dat over smaak WEL te twisten valt; en is het lekker? Nee, jij vindt het lekker! Lees en huiver!
 • Wijn-spijsbijbel (Moore, Ruiter, Corver) over wijn-spijs combinaties valt veel te lezen, en te leren. Zeker ook nog door mij. Ben nog vooral bezig met mijn wijnkennis, maar met dit en hierboven genoemd boek al wel wat over de spijzen erbij gelezen. Op internet vind je ook veel, maar of je daar veel aan hebt. Google maar op wat voor wijn bij je hertenbiefstuk te nemen. Als je de eerste 10 – liefst niet gesponsorde –  hits bekijkt dan vind je het halve rode wijnschap van de lokale slijterij al. Dus een goed boek kan geen kwaad. Ik weet niet of dit het beste boek is, maar je kunt vanuit de druif of vanuit het gerecht zoeken en beschrijft vaak ook waarom een wijn er goed bij past. Trouwens heb ik dit boek als e-book gekocht; best handig om altijd bij je te hebben en de zoek functie is bij wijn spijs erg handig.
  Last but not least: dit boek bevat ook een supplement over Nederlandse wijnen met wat erbij te eten. Dit is een mooie, leuke en originele toevoeging!
 • The World Atlas of Wine (Johnson&Robinson) is een prachtig boek met veel informatie over wijn, maar vooral met mooie kaarten en plattegronden. Van wijnlanden tot aan wijngraadindelingen in een klein gebied aan toe. Naast dat dit boek bij iedere wijnliefhebber in de kast hoort te staan (echt de TIP voor een mooi verjaarscadeau!), is het ook heel fijn om het erbij te pakken als je iets over wijn leest, maar niet weet waar het beschreven wijngebied nu exact ligt. NB de hierboven genoemde wijntijdschriften hebben hier een handje van: diepgaande informatie over wijn(gebied) maar een illustratie waar het zich afspeelt ontbreekt meestal.
 • Wine Grapes (Robinson, Harding, Vouillamoz) is een naslagwerk met informatie over de herkomst, kenmerken en voorkomen van meer dan duizend (1368 is laatste editie) wijndruiven. Enorme pil, maar kan je aanraden deze als e-book (bijv. via bol.com) aan te schaffen. Niet alleen is dat veel goedkoper (20 i.p.v. 120 EUR), maar dan kun je ‘m ook altijd meenemen op je smartphone. 
 • Proeven als een Pro (Cees van Casteren). Allerlei proefmethodieken gezien en geleerd, maar wat is de beste? Ik weet ’t ook niet. Master of Wine Cees van Casteren beschrijft de zijne, die hij tijdens zijn Master of Wine traject zo ontwikkelde. Ik vind de methodiek erg bruikbaar, te meer hij ook de eigenschappen van de wijn die je waarneemt omzet in conclusie over de wijn (welke druif, waar vandaan, hoe gemaakt). Ook wijdt hij een hoofdstuk over zijn originele methodiek om de kwaliteit van een wijn te beoordelen. Het boek heeft me nog meer over proefmethodiek en kwaliteitsbeoordeling doen nadenken, ik ga hier zeker nog een over bloggen…< to be continued in een ander blog bericht dus>

  NOG TE LEZEN
  De volgende boeken ben ik over getipt, of (de laatste) heb ik zelfs al in de kast staan. Ik zet ze hier vast neer, als ik ze gelezen hebt, volgt er vast nog een korte review:
 • Structuurjunkie 5 – Wijnnotities
 • Aan de slag met wijn (Peter Klosse)

TOT SLOT: leestips zijn welkom, dus reageer weer gerust op deze post!

Een gedachte over “Wijnbladen en boeken

 1. Pingback: WSET3 | WijnWeblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.