Wijn bewaren (in de kelder)

Als wijnliefhebber heb ik natuurlijk menig fles op voorraad. En tegenwoordig ook bewaarwijnen. Bijvoorbeeld Markus Moliter Badstube Riesling Spätlese 2017 en Mosel Alte Reben Riesling 2017 met 10 jaar bewaarpotentieel, maar ook enkele Mercurey 1er Cru ‘Les Veley’2017 en Aloxe Corton 2017 die nog wel even enkele jaren mogen rijpen.

Gelukkig zit onder mijn huis een kelder. De bewaarwijnen liggen op de onderste schap. De temperatuur in mijn kelder varieert van onder de 10 graden (in de winter) tot even boven de 20 graden in de zomer. Helaas geen constante 13 graden, maar voor het geld van een temperatuurregelaar kan ik iets te veel flessen wijn kopen.

Het vochtgehalte in mijn kelder varieert van 60% op droge dagen tot boven de 80% op vochtige dagen buiten; een hygrometer heb ik om dit te meten. Ik heb wel heb ik twee simpele vochtvangers in de kelder staan. Ooit, voordat ik er woonde, heeft de kelder geheel onder water gestaan; en ik vermoed dat het vochtige karakter van de kelder op de toch droge(re) zandgrond daardoor komt. Maar dit vochtige karakter is natuurlijk goed voor bewaren van wijn (ideaal 70-90% heb ik geleerd)! Behalve andere dranken in fles (ja ook frisdrank en bier) bewaar ik verder weinig in de kelder, want dat gaat meestal niet goed in zo’n vochtige omgeving.

Wijnbewaartips, m.n. over kelderklimaatbeheer, zijn overigens welkom!

Een gedachte over “Wijn bewaren (in de kelder)

  1. Pingback: Wijndoppen, kurkentrekker en wijnglazen | WijnWeblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.