Nederland – België Masterclass

Nee, niet België tegen Nederland, maar Nederland EN België. Met 10 wijnen, eerlijk verdeeld

over Nederland en België, proefden we in deze masterclas van Rubens proeflokaal een aantal bijzondere wijnen van eigen bodem, of van onze zuiderburen.

We werden verwelkomd met een schuimwijn,

of te wel een mousserende wijn uit België volgens de traditionele wijze gemaakt. Uiteraard van de chardonnay druif. Schuimwijn heeft in België een groot aandeel, omdat dit gewoon veel meer gevraagd/gedronken wordt door onze zuiderburen dan door ons nuchtere Hollanders. Geldt ook voor de Engelsen trouwens, alwaar de champagne overvloedig schijnt te vloeien. Maar voor mij allemaal prima. Als aperitief hou ik er zeker van, maar drink liever stille wijn (sorry champagne en andere mousserende wijn liefhebbers).

De masterclass was erg leuk en leerzaam. Informatie werd enthousiast en goed gebracht door Wim en Julian. En ik ben weer een beetje wijzer geworden over de lokale wijnen. Dus aanrader om te doen, of een andere workshopvan hen te volgen.

Uit Nederland waren Colonjes en Apostelhoeve twee maal vertegenwoordigt in de proeverij. En een Pinot Noir van Thorn (2017). Deze proefden we naast de Pinot Noir van Aldeneyck (BE, ook 2017). Ze komen uit hetzelfde gebied (BOB Maasvallei), maar waren zeer verschillend.Eerste fris en vooral aardbei, tweede veel rijper van geur en smaak. De overige wijnen en weetjes hou ik (nog even) voor mezelf.

Ten slotte wil ik niet nalaten het advies vanuit de cursus mee te geven. Als iedere wijndrinker in Nederland per jaar nou een één fles van eigen bodem koopt, dan heeft deze wijnbouw al meer omzet en toekomst. En de prijs ligt hoger voor wat je krijgt. Vind ik, en geldt voor het gemiddelde. Maar weet dat er ook wat pareltjes tussen zitten: ondek ze zelf (of mail me voor tips)!

Een gedachte over “Nederland – België Masterclass

  1. Pingback: Wijn kruiswoordraadsels | WijnWeblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.